Baretler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Baretler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tüm işyerleri, çalışanlarının olası kafa ve bedensel yaralanmalara karşı güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bir sanayi veya şantiyede çalışırken, başınızı daima doğru başlık ile korumalısınız.

Genellikle baret olarak bilinen bu başlık, çalışanların kafa travması veya yaralanma riskinin olduğu her çalışma ortamında bir zorunluluktur. Örneğin, şantiyelerde düşen nesneler büyük bir endişe kaynağıdır. Sanayi işçileri kafalarını borulara, kirişlere ve diğer sabit, sert nesnelere çarpabilir.

Baretler ayrıca elektrik tehlikelerini önlemede ve çalışanları yağmura, ısıya, UV ışığına, suya ve kimyasal sıçramalara karşı korumada da faydalıdır.

Baret Tarihçesi

Baret takan ilk kişilerin gemi yapımcıları olduğunu biliyor muydunuz ? Bu işçiler başlarını şapkanın en eski versiyonuyla kapattılar. Bu kasklar katranla kaplandı ve kürlenmesi için güneşe bırakıldı. Daha sonra gemi yapımcıları, gemi güvertelerinden düşebilecek nesnelerden korunmak için bu baretleri giyerlerdi.

İlk baretin 1912'de Bohemya Krallığı için yaratıldığı belgelenmiştir. Ancak, bunun baretin gerçek kökeni olduğunu kanıtlamak için yeterli kanıt yok. Koruyucu başlık, 1898'den beri, hatta muhtemelen daha önce ABD'de zaten mevcuttu. Kaliforniya'da Edward Dickinson'a ait bir şirket, işçilerin kafalarını korumak için deri şapkalar sattı.

Daha sonra oğlu, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma çelik bir miğferle eve geldi. Edward kaskı daha da geliştirdi ve daha sonra 1919'da bir baret patenti aldı. Bu şapka buğulanmış kanvastan yapıldı ve siyah boya ile kaplandı. O zaman ABD Donanması, Edward'ın şirketini işçiler için koruyucu bir başlık geliştirmesi için atadı.

Günümüzde Baretler

Metal ve fiberglas malzemelerden sert plastik konstrüksiyona geçiş sayesinde baretler önemli ölçüde iyileşmiştir. Metal ve diğer malzemelerin dayanıklılığı tartışılmaz olsa da rahatsız edici ve ağırdı. Sert plastik, şapkaların daha hafif ve daha rahat giyilmesine yardımcı oldu.

Bazı yeni kep tarzı şapkaların yuvarlatılmış kenarları vardır, bu da yağmur suyunu kullanıcının boynundan aşağı damlamak yerine şapkanın faturasından tahliye etmelerini sağlar.

Bir başka baret türü de kovboy bareti olarak bilinir (evet, adından da anlaşılacağı gibi). Avustralya'da birçok kuruluş, işçilerin kovboy baretleri kullanmasına izin vermez.

Şirketler genellikle adlarını veya logolarını (bazen her ikisini de) diğer mesajlarla birlikte şapkanın önüne koyarlar.

Günümüzde baretler oldukça çok yönlü hale geldi ve kullanıcıların bunları aşağıdaki gibi aksesuarlarla takmalarına izin verdi:

  • Vizörler
  • Kulaklıklar
  • Çene Kayışları
  • Farlar
  • Yüz Koruyucu Maskeler
  • Soğutma Havluları
  • Gömlekler
  • Ter Koruması
  • Boyun Tonları

Türkiye'de Baretler

Tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’ de, özellikle inşaat sektöründe baret veya kask bir zorunluluktur. İşçilerin işyerinde uygun kask takmalarını sağlamak işverenin sorumluluğundadır.

Serbest meslek sahibi iseniz, aynı kurallar geçerlidir. Bu arada, çalışanın da bareti düzgün bir şekilde takması gerekmektedir.

Yönetmelik, şantiyede güvenlik kasklarının takılması gerektiğini belirtir. İşçinin müteahhitlik görevlerini ifa ettiği zamanlarda ve işçinin başına herhangi bir cismin çarpma riskinin olduğu zamanlarda bir zorunluluktur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği uyarınca, işverenler güvenli bir çalışma ortamı sağlamalıdır. Önce işyerindeki riskler belirlenmelidir. Bazı işyerleri, özellikle şantiyeler, yüksek riskli olarak kabul edilir. Tipik olarak, çalışanın iki metreden fazla düşmesi riskini içerirken, diğerleri basınçlı borular, kimyasallar, yakıt ve elektrikli bileşenlerin yakınında çalışır.

Baretler Nasıl Çalışır?

Yukarıda belirtilen standardı karşılayan bir baret taktığınızda, kafa yaralanmalarına karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Şapka, darbeleri yumuşatabilen ve kafatasını travmaya karşı koruyan sert bir dış kabuğa sahiptir. İçeride, hissedilen herhangi bir kuvveti büyük ölçüde en aza indirmek ve beyni korumak için darbeyi yayan şok emici bir malzeme ile birlikte gelir.

İnşaat Sektörü Profili istatistiklerine göre 2013 yılında 13.401 işçi şantiyede yaşamını yitirmiştir. Bu ölümlerin %15'i elektrik çarpması, çalışanların %12'si hareketli bir nesnenin çarpması ve %11'i düşen bir nesnenin başlarına çarpması nedeniyle öldü.

Standarda göre, üç farklı koruyucu kask türü vardır. Malzemelerine, yapılarına, kabuklarına ve sertliklerine göre sınıflandırılırlar.

Bazı işyerleri diğerlerinden daha ağır bir baret gerektirir, bu yüzden tip doğru seçilmelidir.

İşte sınıflandırmalar:

Tip 1 baretler genel endüstriyel ticaret içindir.

Tip 2 kasklar, sürekli yüksek ısıya maruz kalan işyerleri içindir.

Tip 3 kasklar, orman yangını mücadelesine katılan işçiler içindir.

Doğru Baret Nasıl Seçilir

Bir kask satın almadan önce, birkaç önemli şeyi bilmek önemlidir. Örneğin, renk kararınızın önemli bir parçasıdır.

Pek çok organizasyonda, herhangi bir renkte baret kullanamazsınız çünkü anlamları vardır:

Beyaz Baret – Bu baret ustabaşılar, denetçiler ve mühendisler için tasarlanmıştır.

Kahverengi Baret – Baret kahverengiyse, genellikle kaynakçılar veya yüksek ısılı ortamlarda çalışan işçiler için tasarlanmıştır.

Yeşil Baret – Bazen yeşil baretler işçinin şantiyede yeni olduğunu gösterir. Ancak, çoğunlukla güvenlik müfettişleri tarafından giyilir.

Sarı Baret – Çoğu operatör ve genel işçi sarı bir baret giyer.

Mavi Baret – Mavi renkli şapka marangozlar ve teknik danışmanlar içindir. Bazı firmalarda geçici işçilerin de bunları giydiği görülmektedir.

Turuncu Baret – Ziyaretçiler ve yeni çalışanlar genellikle turuncu bir baret giyerler. Bazı durumlarda, yol çalışanları da onları giyer.

Ancak bu renkli baretler için resmi bir standart olmadığı belirtilmelidir. Bazı kuruluşlar sadece bir renk kullanmayı tercih ederken, diğerlerinin de belirli anlamları vardır. Tüm işverenler, özellikle takip edilmesi gereken bir renk kodu varsa, bu bilgileri çalışanlara sağlamalıdır.

Bir baret almaya hazır olduğunuzda , doğru olanı seçmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:

1.Rahat Bir Baret Seçin – Günümüzün yenilikleri, kompozit malzemelerin kullanılması nedeniyle başlıkları daha konforlu hale getirdi. Ayrıca hafif ama sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle çalışırken yolunuza çıkmazlar.

Baret, birkaç dakikada bir ayarlanması gerekmeden güvenli ve rahat bir şekilde kafanızda kalmalıdır. Örneğin, bu MSA V-Gard Brim Baret , üstün bir uyum elde etmenize olanak tanıyan kendinden ayarlı kayışlarla birlikte gelir.

2. Yeni Malzemelerden Yapılmış Bir Baret Seçin – Kompozit malzemeler, ABS plastiklerle birlikte, başınızın üstünde hafif kalırken darbelere dayanabilir. Bu şapkalar sert ve sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak ağır olmamalıdır. Emniyet kemeri için ABS plastik ve HDPE/polyester kullanan Pro-Choice'un bu baretine bir göz atın .

3. Süspansiyon Sayısını Düşünün – Baretin süspansiyonu, çarpma anında şoku emen ve yayan başlığın iç çerçevesini ifade eder.

Baretler genellikle dört, altı veya sekiz süspansiyona sahiptir. Bu sayılar, şapka ile süspansiyon arasında kaç bağlantı olduğunu gösterir. Bu şapka altı noktalı askılarla birlikte gelir, yani ağırlığı ve şoku daha geniş bir alana yayabilir. Ayrıca, şapkayı takarken rahatlığı ve dengeyi en üst düzeye çıkarır.

4. Doğru Baret Tipini Seçin – Mesleğiniz için ihtiyacınız olan baret tipini bilmek, seçimlerinizi daraltmanıza yardımcı olacaktır. Ticaretinize bağlı olarak, bir Tip 1, Tip 2 veya Tip 3 kask seçeceksiniz.

5. Diğer Faktörleri Düşünün – Tepesiz bir baret de dahil olmak üzere çok sayıda baret tasarımı vardır. Sık sık yukarı bakıyorsanız ve engelsiz bir görüş istiyorsanız bu bareti seçmelisiniz.

Sivri bir baret genellikle gözleri için korumaya ihtiyaç duyanlar içindir. Sivri baretler, genellikle güneşli koşullarda çalışan ve gözleri için gölgeye ihtiyaç duyan işçiler için de idealdir.

Bu arada, tam kenarlı bir şapka tam koruma sağlar. Düşen cisimlerin başlarına çarpma tehlikelerinden uzak durması gerekenler için en iyi seçim olarak kabul edilir. Bu şapkalar ayrıca UV ışınlarına ve su dökülmesine karşı da faydalıdır.

Baret Bakımı Nasıl Yapılır?

Etkinliğini korumasını sağlamak için baretinize uygun şekilde bakım yapmanız önemlidir.

Baret bakımı için ipuçları:

Baretinizi düşürmekten veya fırlatmaktan kaçının

Kaskınızın üzerine oturmayın veya destek olarak kullanmayın

Baretinizi sadece iş amaçlı kullanın, spor için değil

Baretinizi yumuşak sabun ve ılık suyla düzenli olarak temizleyin ve kurumaya bırakın.

Baretinizi temizlemek için sert deterjanlar kullanmayın

Baretinizi sık sık kontrol edin, herhangi bir delinme, ezik veya hasar olmadığından emin olun.

Kişisel eşyalarınızı baretinizin (kulak tıkacı, sigara vb.) kabuğunda veya askısında saklamayın – bu nesneler baretinizin işlevini azaltabilir ve çarpma anında başınıza ve boynunuza kuvvet iletebilir.

Baretinizde çözücüler, hidrokarbon tipi temizleyiciler (gazyağı, benzin, tiner) veya boyalar kullanmayın, çünkü bunlar ince ama onarılamaz hasara neden olabilir.

Kullanılmadığı zaman kaskınızı aşırı ısıya veya doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan temiz, kuru bir alanda saklayın.

Bir Baret Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Baretinizi düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir. Baretinizi ne zaman satın aldığınızın ve aldığı hasarın kaydını tutun.

Genel olarak, durumu ne olursa olsun, bir baretin en az beş yılda bir değiştirilmesi önerilir.

Aşırı güneş ışığı, kimyasal maddelere maruz kalma veya aşırı sıcaklıkların görüldüğü iş yerlerinde baretler iki yılda bir veya gerekirse daha kısa sürede değiştirilmelidir. Baretler de görünür ezikler veya çatlaklar varsa değiştirilmelidir.

Baretler Hakkında Daha Fazla Sorunuz Mu Var?

İnşaatçılardan inşaat işçilerine, gemi yapımcılarına ve diğer birçok çalışana kadar herkes uygun bir baret takmalıdır.

Endüstri Giyim tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun çok çeşitli Baretler bulunmaktadır . İşiniz için doğru bareti seçme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, lütfen ekibimize ulaşmaktan çekinmeyin. Tüm sorularınızı yanıtlamaktan ve iş yeriniz için en iyi bareti bulmanıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Etiketler: baret, iş güvenliği, baret nedir
Ağustos 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR